Havnehusene

Vores senest opførte afdeling er Havnehusene, som er beliggende på Aarhus Ø, de bynære havnearealer.

Vores vision for byggeriet Havnehusene har været at vise, hvad det almene boligbyggeri kan frembringe, når det er bedst. Både for den enkelte beboer i form af moderne boliger med høj funktionalitet og trivsel, men også med en gennemført social og miljømæssig profil. Vi har derfor bygget efter fremtidens energikrav og installeret de nyeste teknologier. Havnehusene har således den nyeste teknologi inden for energiforsyning. 

Energibrønde til spildevand og varmelager i jorden

Spildevandet, der udledes, leverer 60 procent af energien til varme og varmt vand i Havnehusene. Spildevand er typisk omkring 21 grader varmt. Den varme udnyttes og omsættes til energi i fem opstillede energibrønde, således at spildevandet er nede på nogle få grader, når det sendes retur ud i kloaksystemet. Foruden spildevandet er det solen og varmen fra jorden, der leverer energi til Havnehusenes lejligheder. Foran bebyggelsen er der lavet 21 boringer 150 meter ned i jorden. Herfra høster man af den ret stabile jordtemperatur på omkring otte grader og lagrer overskudsproduktionen af energi fra solceller og solpaneler på to af Havnehusenes tage.

 

Præmieret byggeri

Havnehusene modtog af Aarhus Kommune i 2015 en plakette for præmieret arkitektur i kategorien Nybyggeri på baggrund af den forståelse for arkitektur og kvalitet, som klart kommer til udtryk i bygningen. Ikke lang tid efter fulgte byggebranchens hæderspris Årets Byggeri i kategorien Bolig. Byggeriet er rigtigt tegnet, rigtigt tænkt og også om mange år vil det blive husket, lød begrundelsen blandt andet. Netop den menneskelige skala, de nye muligheder for fællesskab og den bæredygtige energiteknologi er gang på gang blevet fremhævet som Havnehusenes fremmeste kvaliteter.